



Virtual Regional Workshop on bivalve molluscs sanitation November 2, 3 and 4 2021

The Aim of our Workshop

Tuesday, 2nd November 2021



Enhance production of safe bivalve molluscs

- Forming links between Competent Authorities and Official Control Laboratories with Cefas and FAO
- Forming relationships with the FAO Reference Centre for Bivalve Mollusc Sanitation to,
 - Access protocols, reference materials, proficiency testing, advice and training to support laboratories
 - Provide advice and training to laboratory and Competent Authority staff in aspects of safe bivalve shellfish production, e.g. sanitary surveys, classification and monitoring
 - Enable technology exchange and secondments (post COVID restrictions)
 - Form meaningful consortia to leverage funding to further enhance production of safe bivalve molluscs

Agenda







Virtual Regional Workshop on Bivalve Molluscs Sanitation for FAO Latin America and The Caribbean Region

Agenda

Dates: 2nd, 3rd and 4th November 2021

Virtual meeting platform: Zoom

Timings (approximate): Rome time - Start time -15:00 2nd November

End time – 18:00 4th November

Language: English and Spanish

Day one - 2nd November 2021, 15:00 - 18:00

https://fao.zoom.us/meeting/register/tJltcOmrrjwqHd1luULeA-jOqxXgDd83nBil

- Welcome and opening address from the FAO (10 -15 min) [Esther Garrido Gamarro] 15:00 - 15:15
- Global importance of bivalve molluscs as a safe, sustainable foodstuff (15 min) [Rachel Hartnell] 15:15 – 15:40
- Workshop participants' existing and planned bivalve mollusc production [participants – approx. 5 mins each]
 - a. Antiqua and Barbuda, Larique Hackshaw, 15:45 -15:50
 - b. Argentina, Marcela Aleiandra Alvarez, 15:50 -15:55
 - c. Brazil, Fabio Expedito dos Santos Neto, 15:55 -16:00
 - d. Chile, Rodrigo Dougnac Figueroa, Alejandro Barrientos Puga 16:00 16:05
- Break (10 -15 min)
- Workshop participants' existing and planned bivalve mollusc production continued [participants – approx. 5 mins each]
 - a. Columbia, Diego Armando Ortiz Ortega, 16:20 -16:25
 - b. Grenada, Olando Harvey, 16:25 -16:30
 - c. Panama, Zedna Ibis Guerra, 16:30 -16:35
 - d. Suriname, Mr. Zojindra Arjune, 16:40-16:45
 - e. Trinidad and Tobago, Mr Harnarine Lalla, 16:45 16:50
 - f. Uruguay, Dr Jamie Coronel, 16:50 16:55

[St Vincent and Grenadines - no presentation]

Break (5 min) 17:00-17:05

D - - - - - - -

L.. C - - - 1 L - - - -

- Codex standards, code of practice and guidelines for live and raw bivalve molluscs and a brief introduction to the FAO/WHO Technical Guidance (Iddya Karunasagar 20 mins) 17:05 – 17:25
- Workshop aims (5 min) [Rachel Hartnell] 17:25 17:30

CLOSE DAY ONE

Day two – 3rd November 2021, 15:00 – 18:00 https://fao.zoom.us/meeting/register/tJltcOmrrjwqHd1luULeA-jOqxXgDd83nBil

Major microbiological hazards associated with bivalve mollusc consumption (30 min) [James Lowther/Craig Baker-Austin] 15:00 – 15:30

 Major biotoxin and contaminant hazards associated with bivalve mollusc growing areas (20 min) [Andy Turner] 15:30 – 15:50

Break out session 1 - Food borne illness associated with bivalve molluscs - scenario (60 min) [All]

- Break (10 min)
- Growing Area Risk Profile (GARP) and Risk Assessments (GAA) (30 min) [Michelle Price Hayward/Andrew Younger] 17:00 -17:30
- · Biotoxin Monitoring Methods (20 min) Andy Turner

CLOSE DAY TWO

Day three – 4th November 2021, 15:00 – 18:00 https://fao.zoom.us/meeting/register/tJltcOmrrjwqHd1luULeA-jOqxXgDd83nBil



Break out session 2 – Growing Area Assessment – a 'virtual' assessment of potential growing area (20 min) [All]

- Growing Area Monitoring and Classification (20 min) [Andy Younger] 15:20 15:40
- Sampling and laboratory capability, capacity, and quality assurance (30 min) [Louise Stockley] 15:40 – 16:10



Break out session 3 - Data management and assessment (20 min) [All] Break (10 min)

- Website, sources of information and opportunities to work with FAO and FAO Reference Centre (20 min) [Rachel Hartnell/Esther Garrido Gamarro] 16:40 – 17:00
- Plenary, bivalve molluscs quiz and participants questions and answers session (30 min) [Rachel Hartnell] 17:00 17:30
- · FAO closing address (10 min) [Esther Garrido Gamarro]

CLOSE DAY THREE





